Betalningsansvar för gemensamt lån

När en kreditgivare genom förlikning gör upp med en av flera låntagare som är gemensamt ansvariga för samma lån så svarar de övriga därefter bara för sin andel av det ursprungliga lånet. Det framgår av en dom från Högsta domstolen.

Rolf och Edith lånade 300 000 kr av ett finansföretag. Enligt skuldebrevet svarade de solidariskt för hela skulden. Eftersom lånet inte betalades i tid sade finansföretaget upp det till omedelbar betalning.

Finansföretaget ingick sedan en förlikning med Edith. Enligt avtalet skulle hon betala drygt 100 000 kr i ett för allt till företaget. Därmed var samtliga mellanhavanden dem emellan slutligt reglerade.

Därefter vände sig finansföretaget till Rolf och krävde honom på betalning för återstående låneskuld, 171 000 kr. Tingsrätten och hovrätten kom fram till att Rolf skulle betala hälften av den summan.

Solidariskt ansvar

Högsta domstolen, HD, som kom att pröva frågan framhöll att ett solidariskt ansvar av detta slag innebär att var och en av låntagarna svarar för skuldens hela belopp i förhållande till långivaren. Det vill säga inte bara för sin egen andel utan även för övriga låntagares andel.

Det solidariska ansvaret bygger på att det finns en rätt för den låntagare som betalar mer än sin andel att kräva ut övriga låntagares andelar av dem. Om långivaren efterger sin fordran mot en av låntagarna, kan det innebära att övriga låntagare förlorar möjligheten att kräva ut den låntagarens andel. Enligt HD får då långivaren själv ta de negativa konsekvenserna av att han väljer att efterge sin fordran mot en låntagare.

Högsta förvaltningsdomstolen

Genom finansföretagets förlikningsavtal med Edith var saken slutreglerad för hennes del, konstaterade HD. Det innebar att hon i fortsättningen inte heller skulle behöva utsättas för regressansvar från Rolf. Eftersom finansföretaget hade befriat Edit från skulden på detta sätt kunde företaget inte längre göra Rolf ansvarig för Ediths andel av lånet. HD slog därför fast att efter förlikningen svarade Rolf enbart för sin andel av det ursprungliga skuldbeloppet.

HD kom fram till att det belopp Rolf skulle betala uppgick till 21 000 kr. Den summan tillsammans med hans tidigare gjorda betalningar uppgick därmed till 150 000 kr. Han skulle därutöver betala en proportionell andel av den vid förlikningen upplupna räntan, liksom avtalad ränta och sin del av avgifter och inkassokostnader.

Dom 2016-12-28. Mål nummer T 5911-15

Företagsaktuellt nr 2 2017



Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, …

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade …

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi …

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala …

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i …

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre

Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …

Senaste nytt