Inget avdrag för pensionsförsäkringspremie betald efter årets utgång

En enskild näringsidkare får inte göra avdrag för pensionsförsäkringspremie avseende en befintlig försäkring som betalats efter beskattningsårets utgång. Det framgår av en dom från kammarrätten.

En näringsidkare hade i det aktuella målet yrkat pensionssparavdrag med 153 000 kr på NE-bilagan i sin inkomstdeklaration. Av de kontrolluppgifter som inkommit till Skatteverket framgick att enbart 50 000 kr betalats under beskattningsåret. Yrkandet om ytterligare avdrag med 103 000 kr avsåg en inbetalning som näringsidkaren hade gjort i slutet av februari året efter beskattningsåret.

Skatteverket medgav avdrag med 50 000 kr med motivering att avdrag enbart medges för premiebelopp som betalats under beskattningsåret, det vill säga senast den 31 december aktuellt år.

Nyteckning

Vid nyteckning av försäkring som sker under beskattningsåret kan dock avdrag medges om premien betalats senast den dag inkomstdeklarationen ska ha lämnats året efter. I här aktuellt fall var försäkringen inte nytecknad.

Anställdas pension

Kammarrätten i Jönköping som kom att pröva frågan påpekade att när det gäller tryggande av anställdas rätt till pension så levereras motprestationen av de anställda i takt med att de arbetar i verksamheten. Vid årets slut har de därmed tjänat in sina pensionsrätter för det gångna året. Det är därför naturligt att se en betalning även efter årets utgång som en kostnad för intjänandeåret, framhöll kammarrätten.

Enskild näringsidkare

För en enskild näringsidkare går det, enligt kammarrätten, inte säga att verksamheten är belastad av några åtaganden utåt, eftersom det inte går att skilja på näringsidkaren som individ och den i den enskilda näringsverksamheten bedrivna rörelsen. Enligt god redovisningssed är dessutom en betalning för pensionssparande för näringsidkaren själv inte någon kostnad i verksamheten, utan ett kapitaluttag.

En belastning på verksamheten kan anses ha uppkommit först när det har skett en betalning med medel som har genererats däri. Det är därför inte möjligt att hänföra betalningen av de 103 000 kronorna till ett tidigare beskattningsår, kommer kammarrätten fram till. Avdrag kan medges först nästkommande beskattningsår.

Underinstanserna som nekat näringsidkaren avdrag hade därför haft fog för sina beslut, slog kammarrätten fast i sin dom.

Dom 2017-02-23, mål nr 62-63

Företagsaktuellt nr 3 2017



Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Senaste nytt