Periodiseringsfond vid ombildning

Kammarrätten nekade företagaren avdrag för avsättning till periodiseringsfond vid ombildning från enskild firma till aktiebolag eftersom aktiebolaget inte gjort någon avsättning för fonden i räkenskaperna.

Vid en ombildning från enskild firma till aktiebolag får bolaget överta en periodiseringsfond helt eller delvis om

  • överföringen inte leder till uttagsbeskattning,
  • den fysiska personen gör tillskott till aktiebolaget som motsvarar överförd periodiseringsfond, och
  • periodiseringsfonden bokförs i aktiebolaget.

En enskild näringsidkare ska återföra sina avdrag till periodiseringsfonder när han upphör att bedriva näringsverksamhet.

Bakgrund

I det aktuella målet hade en företagare ombildat sin enskilda firma till aktiebolag. I samband med ombildningen överfördes periodiseringsfonder från beskattningsåren 2011 och 2012 samt den avsättnings om 114 000 kr som gjordes ombildningsåret 2013.

Aktiebolaget hade deklarerat övertagandet av alla periodiseringsfonder inklusive den sista på blankett N7 ”Övertagande av fonder och fördelningsbelopp”. Aktiebolaget hade även i sin deklaration påföljande år redovisat hur man tagit dessa periodiseringsfonder i anspråk.

Däremot fanns inte den sista avsättningen med i den årsredovisning som lämnades till Bolagsverket. Avsättningen saknades även i den inkomstdeklaration som företagaren lämnade till Skatteverket 2014. Företagaren begärde därför omprövning av beskattningsåret 2013 och yrkade att han skulle medges avdrag med 114 000 kr.

Förvaltningsrätten

Enligt förvaltningsrätten saknades förutsättningar för bolaget att överta periodiseringsfonden då bolaget inte gjort avsättning i räkenskaperna för den det år ombildningen genomföres. Eftersom den enskilda firman upphört utan att periodiseringsfonden förts över till aktiebolaget medgav inte förvaltningsrätten yrkat avdrag.

Kammarrätten

Företagaren överklagade till Kammarrätten i Göteborg och framhöll att han hade lämnat in en ny rättad årsredovisning till Bolagsverket. Skatteverket påpekade i ett yttrande till domstolen att det inte är god redovisningssed att rätta ett fastställt bokslut med ett nytt. Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD 2012 ref. 61, så godtas inte ett sådant rättat bokslut vid beskattningen.

Kammarrätten gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten och vägrade avdrag för avsättningen.

Dom 2017-09-26, mål nr 5102-16

Företagsaktuellt nr 6 2017



Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Senaste nytt