
Se upp med vinstuppskov vid skilsmässa
Den som övertar en bostad vid bodelning i samband med skilsmässa tar även över ett vinstuppskov som är knutet till bostaden. Enligt kammarrätten gäller det även om något sådant uppskov inte fanns vid bodelningstidpunkten.
Vid försäljning av en villa eller bostadsrätt kan man under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. En av förutsättningarna är att säljaren inom viss tid köper en ersättningsbostad. Senast när ersättningsbostaden säljs ska uppskovsbeloppet återföras till beskattning.
Överlåts ersättningsbostaden genom bodelning på grund av skilsmässa eller att samboförhållandet upphör ska uppskovsbeloppet inte återföras till beskattning. Den som i ett sådant fall övertar ersättningsbostaden tar även över överlåtarens uppskovsbelopp och måste därför, senast när ersättningsbostaden säljs, återföra inte bara sitt eget uppskovsbelopp utan även det övertagna uppskovsbeloppet till beskattning.
Bodelning av bostad
Makarna Lotta och Jim ägde tillsammans en bostadsrätt som de sålde med vinst under 2009. De köpte tillsammans en fastighet som ersättningsbostad. Kort efter att båda makarna flyttat in och blivit folkbokförda på den nya fastigheten skildes de. Lotta övertog makens andel i ersättningsbostaden genom bodelning.
När bodelningen genomfördes hade ingen av makarna ännu ansökt om något vinstuppskov. I de inkomstdeklarationer de lämnade under 2010 redovisade båda försäljningen av bostadsrätten i sina respektive inkomstdeklarationer. Båda ansökte också om och beviljades uppskov med vinsten med den nya villan som ersättningsbostad.
2013 fick Lotta besked från Skatteverket om att man med anledningen av bodelningen hade överfört Jims uppskov om 735 900 kr som var knutet till villan. Lotta beskattades även för den uppskovsränta som Jim tidigare blivit påförd.
Lotta överklagade Skatteverkets beslut.
Kammarrätten i Stockholm
Vid genomgång av Jims redovisnings av den aktuella bostadsrättsförsäljningen konstaterade kammarrätten att han bland annat hade återfört ett tidigare medgivet uppskovsbelopp om 247 500 kr och att han inte hade yrkat något avdrag för sin andel av reparations- och underhållskostnader avseende den sålda bostadsrätten.
Enligt kammarrätten får bestämmelserna i inkomstskattelagen tolkas så att Lotta övertar det uppskovsbelopp som fastställts för Jim även om beloppet inte var fastställt vid bodelningstillfället. Det finns inte heller någon möjlighet att bortse från det återförda uppskovsbeloppet från hans tidigare bostadsbyte eller beakta eventuella kostnader för reparation och underhåll som Jim inte yrkat avdrag för. Kammarrätten avslog därför Lottas överklagande.
Dom 2016-05-06, mål nummer 8985-8989-15
Företagsaktuellt nr 4 2016
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …