Sjukförsäkringsförmån
Fram till och med den 30 juni 2018 var privat hälso- och sjukvård en skattefri förmån. Nu är all sjukvård, både offentligt finansierad och privat som arbetsgivaren betalar, skattepliktig.
Men fortfarande gäller att förmån av hälso- och sjukvård inte ska beskattas om den avser vård utomlands om du blivit sjuk i samband med en tjänsteresa. Inte heller förmån av företagshälsovård, förebyggande behandling eller rehabilitering beskattas.
Sjukvårdsförsäkring
På grund av att privat hälso- och sjukvård blivit skattepliktig ska även förmån av sjukvårdsförsäkring som endast omfattar hälso- och sjukvård förmånsbeskattas. Förmånen värderas till ett belopp som motsvarar den premie för försäkringen som arbetsgivaren betalar. De nya reglerna innebär samtidigt att arbetsgivaren får göra avdrag för hela premien. Detta gäller endast premier betalade efter den 30 juni 2018.
Men en sjukvårdsförsäkring kan omfatta mer än bara hälso- och sjukvård. Även åtgärder som är skattefria kan ingå, till exempel rehabilitering och förebyggande behandling. Förmånen ska då proportioneras på en skattefri och en skattepliktig del.
Förmånsvärderingen ska göras utifrån en proportionering av försäkringens beståndsdelar och inte utifrån varje enskild vårdinsats som blivit aktuell under beskattningsåret.
60 procent förmånsbeskattas
Försäkringsbranschen har med ledning av fyra försäkringsföretags utbetalningar under 2016-2018 kommit fram till att 60 procent av premien avseende en sjukvårdsförsäkring som omfattar både skattefria och skattepliktiga insatser bör förmånsbeskattas.
Skatteverket anser att branschens beräkning är tillförlitlig. Den skattepliktiga förmånen kan därför beräknas till 60 procent av försäkringspremien.
Skatteverkets ställningstagande 2019-06-10
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …