Skattereduktion för ROT-arbete oavsett vem som betalar fakturan

Trots att ROT-fakturan hade betalats av annan än köparen ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att utföraren av arbetet hade rätt till utbetalning från Skatteverket.

Byggföretaget B AB utförde under 2012 reparationsarbeten på en fritidsfastighet som ägdes gemensamt av fyra personer. Var och en fakturerades sin andel av arbetskostnaden men samtliga fakturor betalades av en av delägarna. B AB begärde och fick utbetalning från Skatteverket enligt reglerna för hushållsarbete motsvarande den skattereduktion som de fyra delägarna preliminärt bedömdes ha rätt till.

Nytt beslut

Under 2013 beslutade Skatteverket att återkräva betalningen avseende två av delägarna. Skatteverket konstaterade att samtliga fakturor hade betalats av en av de andra delägarna och enligt verket hade därför de två delägarna inte haft någon utgift för hushållsarbete. Att de två delägarna vid tiden för Skatteverkets beslut hade ersatt den delägare som betalat deras fakturor saknade enligt Skatteverket betydelse eftersom betalningen var gjord efter att verket hade inlett sin utredning.

B AB överklagade Skatteverkets beslut och yrkade att det skulle upphävas. Bolaget uppfattning var att en utgift uppkommit vid faktureringstidpunkten.

Högsta förvaltningsdomstolen

Eftersom de båda delägarna var för sig hade fakturerats för sin andel av arbetskostnaden var, enligt Högsta förvaltningsdomstolen, kravet på att de ska ha haft utgifter för hushållsarbete uppfyllt.

Av lagtexten kan det inte utläsas att en betalning måste ha gjorts av köparen själv för att denne ska ha rätt till skattereduktion. Inte heller ger förarbetena till lagstiftningen stöd för ett sådant synsätt. Det enda som framgår är att betalning ska ha skett, framhåller Högsta förvaltningsdomstolen.

Tidigare avgörande

Att en betalning som görs av någon annan kan ligga till grund för skattereduktion framgår även av ett tidigare avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen. I det rättsfallet ansågs en utförare av hushållsarbete ha rätt till utbetalning trots att fakturan inte hade betalats av köparna själva utan av ett aktiebolag som de var delägare i. Delägarnas avräkningskonton i bolaget debiterades samma dag som fakturan betalades. Av rättsfallet framgår dock inte att denna reglering var avgörande för utgången i målet.

Skatteverkets beslut ändrades

Högsta förvaltningsdomstolen kom fram till att det inte var motiverat att i den aktuella situationen uppställa ett krav på att köparens och säljarens mellanhavanden ska ha reglerats för att köparen ska ha rätt till skattereduktion. Mot denna bakgrund och då bolaget i övrigt uppfyllt de krav som uppställts för utbetalning biföll Högsta förvaltningsdomstolen bolagets överklagan.

Dom 2016-04-22, mål nummer 5893-14

Företagsaktuellt nr 4 2016

 



Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Senaste nytt