Statlig lönegaranti
Om ett företag inte kan betala sina skulder i rätt tid och inte kommer att kunna betala dem under en längre period, ska företaget försättas i konkurs. Finns det då inte medel för att betala ut lön till de anställda på företaget som har gått i konkurs, har arbetstagarna rätt till ersättning från den statliga lönegarantin.
Lönegaranti är en form av ersättning som vid konkurs utbetalas från staten för att till viss del kompensera anställda som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare. Det är Länsstyrelsen som sköter själva utbetalningen av lönegarantin. Länsstyrelsen ordnar också inbetalning av skatt. När det gäller utfärdande av arbetsgivarintyg för anställda som omfattas av lönegaranti är detta den tidigare styrelsens ansvar. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare – vanligtvis en advokat. Förvaltaren ska bland annat ta hand om gäldenärens egendom (konkursboet) och göra en förteckning över gäldenärens tillgångar och skulder (bouppteckning).
När arbetsgivaren försatts i konkurs kommer konkursförvaltaren att säga upp all personal på grund av arbetsbrist. Det är konkursförvaltaren som fattar individuella beslut om lönegaranti för alla anställda. Lönegarantin är maximalt begränsad till högst fyra prisbasbelopp. Observera att maxbeloppet är brutto före skatteavdrag.
Den som själv eller tillsammans med närstående äger minst en femtedel av företaget har inte rätt att få lönegaranti.
Det vanligaste är att staten ersätter tre månadslöner samt eventuell semesterersättning för anställda som ej fått sin lön på grund av konkurs som inträffat som längst sex månader bakåt i tiden. Dock räknas inte utgifter som en anställd själv kan ha lagt ut för ett företag man är anställd i in i detta. Exempel på det kan vara diverse inköp, drivmedel, resekostnader såsom övernattning på hotell eller dylikt. En anställd som har större fordran än så får endast ut den överskjutande delen om det finns pengar över till det i konkursboet och då i den turordning som bestäms av reglerna i förmånsrättslagen. Turordningen innefattar alla som har en fordran på företaget då konkursen är ett faktum till exempel leverantörer, anställda, Skatteverket och så vidare
För att få uppsägningslön och semesterersättning för uppsägningstiden skickar den anställde in uppgifter via ”Försäkran enligt lönegarantilagen” tillsammans med ett intyg om att personen är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Underlaget ska skickas in den 20:e varje månad till Länsstyrelsen så länge lönegarantiperioden varar.
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring
Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …
Nu kompenseras personer födda 1957
Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …
Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart
Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …
Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …
Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …
En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång
I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …
Vem gör du affärer med?
Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …