Karensbolag
Om du eller någon närstående till dig är, eller under de senaste fem åren har varit, aktivt verksam i det fåmansaktiebolag du äger, anses dina aktier vara kvalificerade vid inkomstbeskattningen.
När dina aktier är kvalificerade beskattas du i inkomstslaget tjänst med full marginalskatt för aktieutdelningen eller den del av kapitalvinsten vid en försäljning som överstiger det så kallade gränsbeloppet som beräknas på blankett K10.
Under 2018 gäller det för en utdelningsinkomst upp till 5 625 000 kr och kapitalvinst upp till 6 250 000 kr.
I samband med en avveckling av företagandet kan du som ägare invänta den så kallade karenstiden genom att inte arbeta i bolaget under fem hela beskattningsår. Därefter likviderar du eller säljer ditt karensbolag. Den kapitalvinst som då uppkommer beskattas med 25 procent kapitalvinstskatt.
Observera att du inte kan vara verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag eller i ett fåmanshandelsbolag som bedriver samma eller likartad verksamhet. Då anses aktierna i karensbolaget fortfarande som kvalificerade.
En enskild firma anses inte utgöra ett fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag. Du kan därför starta upp eller fortsätta bedriva näringsverksamhet i en enskild firma utan att karensperioden bryts.
Du kan även ta ut utdelning ur ditt fåmansföretag utan att karenstiden påverkas. Så länge utdelningen ryms inom ditt gränsbelopp kommer utdelningen att beskattas med 20 procent i inkomstslaget kapital. Ditt gränsbelopp är summan av sparad utdelning och årets gränsbelopp.
Årets gränsbelopp enligt schablonregeln uppgår till 169 125 kr för beskattningsår 2018.
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …