Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!
Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar sommarvikarier. Här är några viktiga saker att tänka på.
Ha tydliga säkerhetsrutiner
Generellt drabbas nyanställda oftast av skador i arbetet. Många olyckor händer till och med den första timmen eller under den första tiden på den nya arbetsplatsen. Därför är det viktigt att ge tydlig information om hur arbetet ska utföras och vilka eventuella risker det kan medföra. I år kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en del av de branscher där många unga skadar sig, till exempel restauranger, butiker och fastighetsskötsel.
Ge en god introduktion
Som arbetsgivare ska du alltid ge nyanställda en introduktion till arbetet och försäkra dig om att denne har förstått informationen. Informera om företagets verksamhet, arbetstider, förhållningsregler och annat som kan ha betydelse för att lyckas i arbetet. Detta är extra viktigt när det gäller minderåriga som saknar tidigare yrkeserfarenhet.
Det är också viktigt med en bra introduktion ur social synpunkt, samt att ta hand om den nyanställde vid raster och luncher.
Informera skyddsombudet och utse en handledare
Som arbetsgivare ska du informera skyddsombudet – om sådant finns – om vilka arbetsuppgifter den minderåriga ska genomföra. Du måste även utse en handledare. Handledaren ska ha fyllt 18 år och ha arbetat med arbetsuppgifterna i minst ett år. Handledaren bör grundligt gå igenom arbetsuppgifterna och se till att den minderåriga utför arbetet enligt instruktionerna.
Anpassa arbetsuppgifterna
Det finns vissa arbetsuppgifter som en minderårig inte får utföra, exempelvis lyfta tungt. Därför är det viktigt att anpassa arbetsuppgifterna efter den minderåriges mognad.
Minderåriga får inte heller arbeta i miljöer där det finns risk för våld eller konflikter och de får inte sälja åldersreglerade varor som snus, alkohol och tobak.
Tänk på arbetstiden
Särskilda arbetstidsregler gäller för minderåriga. Det finns olika åldersgränser med olika tidsgränser. Om den minderåriga har olika arbetsgivare ska den totala arbetstiden räknas samman. Fråga därför alltid om den nyanställde också arbetar någon annanstans.
Omfattas av arbetsmiljölagen
Både minderåriga och vuxna omfattas av arbetsmiljölagen och föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö̈ (AFS 2012:03). Det finns även en särskild vägledning om minderårigas arbetsmiljö̈ (H453). Den kan laddas ner här.
The post Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta! appeared first on Tidningen Konsulten.
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …