Fråga om pay and play golf
Skatterättsnämnden ansåg att golfspel på pay and play-banor och drivingranges kan utgöra skattefri motion och friskvård. Högsta förvaltningsdomstolen undanröjde förhandsbeskedet då frågan inte ansågs lämplig att besvara.
Ett företag lämnade ett friskvårdsbidrag till sin personal på 4 000 kr per anställd och år. En anställd valde mellan två alternativa motionsformer.
Han kunde tänka sig att använda friskvårdsbidraget som en delbetalning för ett exklusivare träningsmedlemskap som kostade 14 000 kr. I detta ingick förutom möjligheten till gruppträning, styrketräning och konditionsträning på alla kedjans anläggningar även fri tillgång till relaxavdelning, solarium och vattenmassage med mera. Friskvårdsbidraget motsvarade kostnaden för ett vanligt årskort.
Ett alternativ var att använda friskvårdsbidraget för att betala avgift, greenfee, för att spela golf på en pay and play-bana och hyra golfbollar för att öva slag på en driving range. Övrig utrustning tänkte han låna eller hyra på egen bekostnad.
Personalvårdsförmån
En arbetsgivare kan erbjuda sin personal skatte- och avgiftsfri personalvårdsförmån i form av motion och annan friskvård av enklare slag och mindre värde. Vad som är av mindre värde finns inte fastställt som belopp men som exempel ryms ett vanligt årskort på gym inom definitionen.
Skatterättsnämnden
Den anställde ville veta om arbetsgivarens friskvårdsbidrag som betalas ut mot kvitto var skattefritt om han valde något av de två motionsaktiviteterna. Han ställde därför frågan till Skatterättsnämnden.
Bidrag för att bekosta ett exklusivt träningsmedlemskap ansåg Skatterättsnämnden var skattepliktigt. Anledningen var att man måste se till allt det som medlemskapet omfattar, det vill säga även till de tjänster med mera som inte uppfyller kravet på att utgöra motion och friskvård av enklare slag.
När det gäller enklare varianter av golfspel i form av pay and play golf och utslagsspel på drivning range ansåg nämnden att dessa bör jämställas med motion och friskvård av enklare slag. Bidrag som arbetsgivaren ger för att bekosta sådana aktiviteter ska den anställde därför inte beskattas för, ansåg Skatterättsnämnden
Högsta förvaltningsdomstolen
När det gällde frågan om det exklusivare träningsmedlemskapet gjorde Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, samma bedömning som Skatterättsnämnden.
Enligt HFD avsåg den anställdes fråga om golf inte en konkret situation eller något avtal med viss varaktighet. Tjänsterna kan variera mellan olika anläggningar och kan också komma att förändras över tiden. HFD slog fast att bedömningen av om en viss aktivitet kan utgöra skattefri motion och annan friskvård av enklare slag måste göras för varje enskilt tillfälle. Frågan om golfspel ansågs därför inte vara lämplig att besvara genom ett förhandsbesked.
HFD undanröjde därför Skatterättsnämndens förhandsbesked avseende golfen.
Dom 2016-12-01. Mål nummer 3733-16
Företagsaktuellt nr 2 2017
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …