Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ

Riksdagen har beslutat att skattillägg ska kunna tas ut även om du på eget initiativ rättar en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration. Det gäller i de fall du gör en rättelse med anledning av att Skatteverket har informerat om en generell kontroll och rättelsen inte kommer in till myndigheten inom två månader.

Skatteverket kan påföra dig skattetillägg om du har lämnat en oriktig uppgift i din inkomstdeklaration. Men om du på eget initiativ rättar felet i efterhand ska du inte bli påförd något skattetillägg.

Det anses vara en rättelse på eget initiativ så länge som Skatteverket inte har upptäckt den oriktiga uppgiften. Har Skatteverket däremot ställt en fråga till dig som har samband med den oriktiga uppgiften är det för sent att komma in med en rättelse för att undvika skattetillägg. Detsamma gäller om Skatteverket beslutat om revision.

Skärpta regler

Anledningen till att skärpta regler införs är att det under senare år skett en kraftig ökning av rättelser på eget initiativ. Det kan ha sin förklaring i att Skatteverket har utökat sitt informationsutbyte med andra länder. Det har därför blivit svårare att undanhålla inkomster. Men även de så kallade läckorna om dolda tillgångar utomlands som exempelvis Panamadokumenten 2016 och Paradisläckan 2017 torde ha ökat intresset att på eget initiativ rätta tidigare lämnade inkomstdeklarationer.

För att effektivisera Skatteverkets kontrollmöjligheter införs en tidsmässig begränsning för rättelser på eget initiativ när Skatteverket aviserar riktade kontroller.

Två månader

En rättelse anses inte vara på eget initiativ om Skatteverket har informerat om att en generell kontroll ska genomföras och rättelsen görs senare än två månader efter utgången av den månad informationen lämnades och rättelsen har en koppling till den generella kontrollen. I ett sådant fall får skattetillägg tas ut.

Reglerna om skattebrott vid rättelse på eget initiativ har utformats på motsvarande sätt.

Information

Skatteverket ska på sin webbplats informera om de generella kontroller som kommer att genomföras. Informationen ska innehålla uppgifter om

  • vad som ska kontrolleras,
  • vilket beskattningsår eller redovisningsperiod som omfattas,
  • vilken dag den generella kontrollen offentliggjorts,
  • från vilken dag en rättelse, med koppling till kontrollen, kan komma att medföra skattetillägg.

Om du rättar ett annat beskattningsår eller en annan redovisningsperiod än den Skatteverket anger på sin webbplats, anses rättelsen vara på eget initiativ. Något skattetillägg får då inte tas ut.

Ikraftträdande

Reglerna träder i kraft den 1 augusti 2018 och tillämpas på rättelser som görs efter ikraftträdandet.
Regeringens proposition 2017/18:144



Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Senaste nytt